Sezóna v cestnej cyklistike je za nami a to opäť s viacerými titulmi a medailami

Táto skrátená cyklistická sezóna sa blíži ku svojmu záveru a pomaly nastáva čas zhodnotiť úspechy či neúspechy. Aj v tejto sezóne poznačenej pandémiou COVID-19, sa na Slovensku po uvoľnení opatrení konalo viacero majstrovských podujatí v cestnej cyklistike. Po úpravách kalendárov boli preteky Majstrovstiev Slovenska 2020 v cestnej cyklistike posunuté na neskôr a rozdelené do viacerých dní. O tituly pre rôzne kategórie a v rôznych disciplínach sa pretekalo v podstate v priebehu celého augusta. Opäť sme sa však nestratili ani v tejto kostrbatej sezóne a získali sme viacero cenných kovov. Určite najväčší cveng má zlato Martina Svrčka z časovky juniorov, ale výborným výsledkom je aj striebro Štefana Michaličku v cestných pretekoch s hromadným štartom v kategórii muži U23 a skvele si počínala aj Tereza Ciriaková, ktorá získala v kategórii kadetiek zlato aj v časovke aj v cestných pretekoch. Samozrejme titulov a medailí máme viac, tak poďme pekne poporiadku.

Ako prví mali svoje Majstrovstvá Slovenska 2020 v cestnej cyklistike žiacke kategórie a to počas prvého augustového víkendu v Žiari nad Hronom. V prvej disciplíne, v časovke jednotlivcov, získala bronzovú medailu Stanislava Sikelová v kategórii žiačky a zlato si uchmatla medzi kadetkami už spomínaná Tereza Ciriaková. Na ďalší deň sa na bronzovej priečke medzi mladšími žiakmi umiestnil Lukáš Gardian, titul si vybojovala žiačka Stanislava Sikelová a opäť teda aj kadetka Ciriaková.

Stanislava Sikelová a Terézia Ciriaková spolu pózujú na najvyššom stupienku (foto: Martina Hulalová)

Až takmer o dva týždne sa konali podobné súťaže aj pre kategórie juniorov a mužov U23. Veľké nádeje sme vkladali v oboch disciplínach do Martina Svrčka, ktorému mal sekundovať aj Jakub Slivka a to najmä v prípadnom hromadnom špurte v cestných pretekoch. Napokon Martin Svrček teda dokázal zvíťaziť v časovke a o dva dni neskôr ku tomu pridal aj bronzovú priečku v pretekoch s hromadným štartom, keď sa snažil najmä pomôcť v záverečnom špurte nášmu Slivkovi, ale tomu to nevyšlo a do špurtu o víťazstvo sa napokon nedostal. V ten istý deň boli na programe aj preteky mužov U23, kde sme mali len jedno želiezko v ohni a napokon sa aj v tejto kategórii podarilo Števovi Michaličkovi vybojovať striebro.

Martin Svrček na pódiu po zisku titulu majstra Slovenska (foto: Matej Vyšňa)

Juniorky a ženy mali svoje majstrovské súťaže v rámci spoločného šampionátu SR a ČR v Mladej Boleslavi v termíne 20. až 22. augusta. Tradične bola na programe najskôr časovka, kde sa naše dievčatá výraznejšie nepresadili. Cestné preteky s hromadným štartom boli zase poznačené viacerými pádmi, kde skončili nádeje pre našu Lauru Debnárovú, ale napokon sa podarilo aspoň Radke Paulechovej vybojovať v kategórii ženy aspoň bronz.

V sobotu 5. septembra 2020 sa ešte mali uskutočniť v Spišskej Novej Vsi Majstrovstvá Slovenska v časovke do vrchu pre všetky kategórie. Na trati vedúcej do sedla Grajnár sa však konali len preteky zaradené do slovenského pohára a teda majstrovstvá SR v časovke do vrchu boli pre tento rok zrušené.

Naša celková medailová bilancia len z pretekov v cestnej cyklistike je opäť veľmi pekná. Dohromady sme teda získali 4 zlaté, 1 striebornú a 5 bronzových medailí. Absolvovali sme samozrejme aj niekoľko cestných pretekov v zahraničí a to najme v Českej republike, kde sme tiež dokázali vyhrávať. Vyhrali sme samozrejme niekoľko kôl Slovenského pohára 2020, v rôznych kategóriách a napokon sme v celkovom hodnotení obsadili druhé miesto. Je to pre nás samozrejme sklamanie a ústup z pozícii, ale opäť je to pre nás len motiváciou do ďalšej práce s našou talentovanou mládežou.

Fotogalérie k MSR mládeže: časovka, cestné preteky jednotlivcov

Fotogaléria k MSR juniorov a mužov U23: cestné preteky jednotlivcov

SP 2020 konečné poradie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.