Český pohár v Kyjove, 13.5. – 14.5.2023

Pretekový kalendár aj v roku 2023 pokračoval počas mája náročnými pretekmi v Kyjove, ktoré boli súčasťou ČP mládeže, žien a aj mužov. V sobotu sa konalo tradičné kritérium a v nedeľu cestné preteky na úplne novom nepoznanom okruhu.

V sobotu na kritériu v Kyjove sme opäť zbierali takmer vo všetkých kategóriách výborné umiestnenia.
Po krásnom sólovom úniku, keď predbehla aj pilotné vozidlo :-), vyhrala naša staršia žiačka Emmka Galovičová. Jej sestra Alexandra skončila s 5 bodmi na 5. mieste. Jakub Záchenský si víťazstvo medzi staršími žiakmi vybojoval až v poslednej dvojnásobnej bodovačke. Mladší žiak Matej Galovič skončil druhý, keď prehral záverečný špurt. Štefan Šidelský potvrdil svoje zlepšenie na kritériach a so ziskom 3 bodov obsadil 9. miesto. Kadetka Stanka Sikelová sa víťazstvom v poslednom špurte dostala na 2. priečku.
Druhý skončil aj Tadeáš Cesnek medzi kadetmi. So ziskom jediného bodu obsadil 15. miesto Lukáš Gardian. Ostatní naši pretekári sa v špurtoch nepresadili a nezískali ani bod. Na stupne sme sa nedostali len v kategórii juniorov. Cenné je aj to, že všetci naši pretekári ťažké kritérium skončili s plným počtom okruhov.

V nedeľu cestné preteky v Kyjove stihli žiaci odjazdiť ešte na suchej ceste, ale kadetom a juniorom už pršalo. Zvíťaziť sa žiaľ nepodarilo žiadnemu nášmu pretekárovi. Maťko Galovič skončil medzi mladšími žiakmi opäť tesne druhý. Emmka Galovičová celkom nezvládla náročný mestský zjazd v závere okruhu a
v cieľovom krátkom stúpaní sa dotiahla už „len“ na druhú priečku nasledovaná sestrou Alexandrou.
Starší žiak Jakub Záchenský útočil, ale v závere už na najlepších nestačil a skončil na slušnom 9. mieste.
Kadetka Stanka Sikelová sa zaplietla do pádu hneď na začiatku pretekov a už sa dopredu nedostala.
Kadet Taďo Cesnek veľmi tesne prehral špurt o 3. miesto. Podstatne si ale aj tak opäť polepšil v kvalifikácii na EYOF. V prvej hlavnej skupine prišli do cieľa aj Hulala a Gardian. Bohužiaľ po páde skončil v nemocnici Hoferica. Podozrenie na zlomeninu zápästia sa našťastie netvrdilo a tak bude Adam čoskoro pokračovať v
tréningu. Z našich juniorov preteky dokončil len Lukáš Panáček. U Vaľa chýbalo trochu viac bojovnosti. Do posledného kola vchádzal s minimálnou stratou na hlavnú skupinu, ale z pretekov odstúpil, zatiaľ bez udania dôvodu. V rámci kvalitných pretekových kilometrov ešte mohol pokračovať. V nedeľu sme síce víťazstvami neoslnili, výkony našich pretekárov však boli uspokojivé.

Odkaz do galérie fotografií z kritéria.

Odkaz do galérie fotografií z cestných pretekov jednotlivcov.