Majstrovský týždeň v cestnej cyklistike mládeže a U23 – štyri tituly pre CyS

Po MTB „majstrákoch“ sa hneď v nasledujúcom týždni od 5.8.2021 konali aj mládežnícke Majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike spojené s kategóriou U23. Prvá prišla na rad časovka jednotlivcov už vo štvrtok v obci Tajná (pri Vrábloch) a následne cez víkend cestné preteky v Tlmačoch. V sobotu mládež a v nedeľu U23.

V časovke sa mladým žilinským cyklistom podarilo získať zlato hneď v prvej kategórii, keď sa najviac darilo Mirkovi Družkovskému. V ďalšej kategórii ho napodobnila rovnako ziskom zlata aj žiačka Stanislava Sikelová. V nasledujúcich kategóriach už pretekári a pretekárky CyS – Akadémie Petra Sagana na stupne nedosiahli. Blízko bola kadetka Tereza Ciriaková, ktorá obsadila piatu priečku so stratou len 15s na víťazku. V kategórii starších žiakov bol najlepší Tadeáš Cesnek na ôsmej priečke, avšak už s väčšou stratou na hranici 45s. Pekné je, že v tejto kategórii boli v prvej pätnástke aj ďalší štyria žilinský jazdci. Kadeti bohužiaľ sklamali a najlepší bol až na 24. mieste Tomáš Pekár. V kategórii U23 nás reprezentovali Matej Blaško a Filip Merta. Viac sa darilo Filipovi a umiestnil sa na peknej siedmej priečke.

V sobotu 7.8.2021 sa počas cestných pretekov jednotlivcov opäť darilo najmä Stanke Sikelovej, ktorá sa po zranení a mesačnom výpadku z tréningov rýchlo dostala späť do formy. Stanka zopakovala víťazstvo zo štvrtku a zavesila si na krk ďalšie zlato v kategórii žiačky. Miroslav Družkovský v kategórii mladších žiakov bol opäť na pódiu, ale tentokrát bral „len“ striebro. Veľmi motivovaná opraviť si výsledok z časovky bola  kadetka Tereza Ciriaková a v záverečnom špurte porazila svoje súperky a mohla sa tešiť z majstrovského titulu. Po netaktickom pretekaní v podaní silnej skupiny starších žiakov sa podarilo Patrikovi Pintešovi pre CyS získať iba piate miesto, keď tesne za ním došpurtovali ďalší kolegovia Dávid Hulala (6.m), Adam Turček (8.m) a Adam Hoferica (9.m). Kadeti si trochu opravili svoje pozície z časovky a najlepší zo Žilinčanov bol Matúš Košiar na 13. priečke.

V nedeľu boli na programe cestné preteky jednotlivcov v kategórii muži U23, kde si na trati dlhej 164 km najlepšie počínal Matej Blaško, ktorý obsadil piate miesto. Filip Merta vybojoval 14. priečku a na 20. mieste sa umiestnil Štefan Michalička.

Výsledky časovka: MSR časovka mládež a U23 2021

Výsledky cestné preteky mládež : MSR cesta mládež 2021

Výsledky cestné preteky U23: MSR cesta U23 2021