Malý závod míru opäť úspešný aj pre nás

Prestížnym podujatím pre kategóriu žiakov a kadetiek je podujatie s názvom Malý závod míru, ktorý sa už dlhé roky jazdí v Lanškroune v Českej republike. Tento rok sa preteky konali od 27. do 29. mája. Samozrejme opäť sme na štarte nesmeli chýbať ani my a neboli sme len do počtu. Náš tím v zložení Lukáš Gardian, Dávid Hulala, Miroslav Družkovský, Jakub Gróf, doplnený o mladšieho žiaka Jakuba Záchenského sa veru nestratil a už od prvej etapy potvrdzovali naši pretekári svoje kvality. V drese reprezentácie SR v kategórii kadetiek ešte štartovala aj naša Stanka Sikelová.

V prvej daždivej a kopcovitej etape bol celý pelotón trochu opatrný a prekvapivo prišlo do cieľa pokope takmer 60 pretekárov. V skupine sme mali štyroch našich zástupcov a aj Stanku Sikelovú. V špurte si najlepšie z našich poradil Lukáš Gardian a obsadil štvrtú priečku. Z hlavnej skupiny vypadol len Jakub Gróf.

Na ďalší deň ráno bola na programe časovka a na 11km trati šiel najlepšie opäť Lukáš Gardian, ktorý dosiahol na 10. miesto. Skvelo mu sekundovali mladší žiak Jakub Záchenský na 12. priečke a  Dávid Hulala na 15. mieste. Dobrý čas tesne nad 18 minút zašiel aj Miroslav Družkovský a obsadil 27.miesto. Popoludní ešte pretekári absolvovali 3. etapu s viacerými stúpaniami, kde naši pretekári a to najmä Gardian, Hulala a Záchenský vzali dianie do vlastných rúk a zaútočili. Napokon sa podarilo piatim pretekárom v úniku prísť až do cieľa s náskokom 45.s pred druhou skupinou. V cieli teda obsadili Záchenský 5. a Gardian 2. miesto. Dávid Hulala po tom čo pomohol našej dvojici prišiel v druhej skupine na 14. mieste, zatiaľ čo Miroslav Družkovský vo výbornej skupine č. 3 na pozícii 17. Lukáš Gardian sa tak dostal na tretiu priečku v celkovom poradí a Jakub Záchenský na piatu, čo mu vynieslo s pekným náskokom aj vedúce postavenie v súťaži mladých jazdcov a biely dres.

V poslednej štvrtej etape prišlo opäť do cieľa pokope relatívne početné štartové pole a už nič zásadné sa neudialo. V celkovom poradí si teda Gardian udržal 3. miesto, Jakub Záchenský 5. miesto a vybojoval aj biely dres. Dávid Hulala zostal v top 10 a Miroslav Družkovský napokon 18.miesto, Stanislava Sikelová v drese reprezentácie SR 36. miesto (5.miesto medzi dievčatami) a Jakub Gróf po páde v poslednej etape, ktorú dokončil na rezervnom bicykli napokon na 103. priečke.