SP Tlmače – šesť našich víťazstiev v rade

Počas uplynulého víkendu 6.-7.8.2022 sa konalo opäť dvojkolo cestného Slovenského pohára pre mládež 2022 v Tlmačoch. Opäť sa darilo aj našim pretekárom a to najmä v sobotu, keď bolo na programe náročné kritérium so špurtom na vrchole stúpania. Nedeľňajší okruh bol už menej náročný a do cieľa väčšinou prichádzali veľké skupiny pokope.

V sobotu v Tlmačoch na ťažkom kritériu s množstvom zákrut a so špurtom do stúpania naši pretekári od začiatku dominovali. Začal to Nikolaj Galovič víťazstvom v kategórii mini. Potom Jakub Záchenský medzi mladšími žakmi pridal svoje ďalšie víťazstvo. Žiačka Emma Galovičová nedala súperkám žiadnu
šancu, keď vyhrala takmer všetky špurty, vrátane záverečného. V špurtoch si víťazstvo zabezpečila aj naša kadetka Stanka Sikelová. Starší žiak Lukáš Gardian vyhral po útočnej jazde z úniku. Naša juniorka Tereza Ciriaková rovnocenne bojovala v spoločnej kategórii aj so ženami. Až v poslednom kole jej ušla skúsená ženská reprezentantka Medveďová. Tereza tak skončila celkovo druhá s rovnakým počtom bodov ako Medveďová, ale medzi juniorkami s veľkým náskokom vyhrala. U kadetov sme začali víťazným špurtom Martina Kadúca hneď v prvom kole. V druhom ho napodobnil Roman Vaľo, ale potom už naši kadeti napriek početnej prevahe na najlepších nestačili. Junior Jakub Galovič tiež získal nejaké body, ale na stupne víťazov to nestačilo a musel sa uspokojiť len so šiestym miestom. Náš junior avšak ešte stále len začiatočník Michal Labuda dokázal ťažké kritérium dokončiť s plným počtov okruhov.

Najlepšia žiačka Emma Galovičová

V nedeľu na cestných pretekoch v Tlmačoch nám už chýbali Ciriaková a aj Cesnek, ktorí odišli na preteky MTB XCO do Poráča. Pódiových umiestnení sme nedosiahli toľko ako v sobotu na kriťériu, ale pred majstrákmi ukázala väčšina našich pretekárov dobrú formu. Len treba do toho dať ešte trochu viac taktického myslenia a asi by bola dobrá aj lepšia tímová spolupráca – taká akú ukázali naši mladší žiaci spolu s Emmou Galovičovou.
Jakub Záchenský s Maťom a Emmou Galovičovcami ušli súperom hneď v prvom stúpaní a peknou spoluprácou si do cieľa vypracovali náskok viac ako 3 minúty. Kubko a Emmka tak zopakovali sobotňajšie víťazstvá. Maťko skončil medzi mladšími žiakmi druhý. Škoda, že všetky naše ostatné žiačky sa cca 5 km pred cieľom zaplietli do hromadného pádu. Nič vážnejšie sa im nestalo, ale stratu už nedohnali. Najmladší štartujúci Niko Galovič sa bez problémov udržal v hlavnej skupine až do cieľa.
Medzi staršími žiakmi ani kadetmi sa naši pretekári v cieli v hromadnom špurte nepresadili. Musíme kriticky skonštatovať, že práve tam by bolo treba zlepšiť tú taktiku a tímovú spoluprácu. Na MSR je veľká pravdepodobnosť, že sa bude tiež hromadne špurtovať. naša kadetka Stanislava Sikelová v spoločnom špurte so žiakmi prešla cieľom ako druhá kadetka. Napriek mnohým pokusom o únik sa hromadne špurtovalo aj v spoločných pretekoch mužov a juniorov. Náš Jakub Galovič skončil medzi juniormi na 4.mieste. V hlavnej skupine prišiel do cieľa aj Martin Grauzel. Až v záverečných metroch s tejto veľkej skupiny vypadol náš junior (začiatočník) Michal Labuda, ktorý opäť ukázal, že sa výkonnostne posúva vpred.

Výsledky: kritérium a cestné preteky