Štyri tituly z Majstrovstiev SR v cestnej cyklistike mládeže

Cyklistická sezóna nám už pomaly vrcholí a máme za sebou už takmer všetky majstrovské podujatia v rámci slovenského pohára. Aj počas uplynulého víkendu 13. – 14. augusta 2022 sa konali v Bánovciach nad Bebravou Majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike mládeže. Samozrejme nemohli sme tam chýbať ani my a čo nás teší nechýbali sme ani na pódiu. S Bánoviec sme si priviezli do Žiliny štyri tituly a jednu striebornú medailu. V sobotu bola na programe časovka jednotlivcov a v nedeľu sa na nie celkom náročnom okruhu konal šampionát v klasických cestných pretekoch.

Časovka nepatrí medzi naše silné disciplíny no aj tak sme mali niekoľko želiezok v ohni. Veľmi dobre sa ukázala žiačka Emma Galovičová, ktorá sa v časovke prepracovala na špičku vo svojej kategórii v ten pravý moment a v sobotu získala titul majsterky Slovenska.  Svoju vynikajúcu celoročnú výkonnosť opäť potvrdil mladší žiak Jakub Záchenský, ktorý taktiež zvíťazil a stal sa tak majstrom Slovenska. V rovnakej kategórii šiel celkom dobre aj Matej Galovič avšak pád na jednej z obrátok ho pripravil o lepší výsledok. Verili sme v dobré a dokonca i v medailové priečky aj v prípade starších žiakov či kadetiek avšak ani im a ani našim kadetom sa to už nepodarilo. V kategórii muži U23 sa Martin Grauzel umiestnil na peknej 8. priečke. Zo soboty sme si teda odniesli len dva tituly.

Emma Galovičová majsterka SR v časovke medzi žiačkami

Šanca na reparát bola ešte v nedeľu počas cestných pretekov jednotlivcov. Tu sa opäť zadarilo Jakubovi Záchenskému, nenechal nič na náhodu v stúpaní sa samostatne odpútal z hlavnej skupiny. Napokon, po perfektnej sólo jazde, prišiel do cieľa na prvom mieste a získal svoj ďalší majstrovský titul. Za ním prišla do cieľa väčšia skupina, v ktorej sa v špurte zle zorientovali Emma aj Matej Galovičovci a tak si Emma z nedele odniesla len neslávnu zemiakovú medailu. Špurt nevyšiel opäť ani starším žiakom, ktorí síce boli v trojici v hlavnej vedúcej skupine no aj tak sa nedokázali presadiť. Veríme, že do budúcna sa z toho dokážu poučiť pretože celú kariéru majú ešte pred sebou. Spolu so staršími žiakmi štartovali aj kadetky a tu sa v špurte už o niečo viac darilo Stanislave Sikelovej, ktorá si domov odniesla striebornú medailu.

Jakub Záchenský majstrom Slovenska v kategórii mladší žiaci

Po doteraz nevýrazných výsledkoch našich kadetov prišlo prekvapenie. Roman Vaľo nebojácne zaútočil z menšej prvej skupinky  v záverečnom okruhu. Súperov dokonale zaskočil a vďaka dobrej fyzickej pripravenosti, udržal svoj malý náskok až do cieľa a stal sa majstrom Slovenska. Všetkým našim majstrom a medailistom, či už medzi dievčatami alebo chlapcami, gratulujeme! Vďaka nim sme si z Bánoviec nad Bebravou mohli odniesť štyri tituly a jednu striebornú medailu.

Roman Vaľo ako nový majster Slovenska v kategórii kadeti pre rok 2022

Výsledky: MSR v časovke  a MSR v cestných pretekoch jednotlivcov

Odkaz na galériu k pretekom: MSR časovka, MSR cesta