Medailová žatva z MSR mládeže v dráhovej cyklistike

Okrem cestnej či horskej cyklistiky sa aj napriek takmer nevyhovujúcim podmienkam venujeme dosť intenzívne aj dráhovej cyklistike. Dráha pomáha rozvíjať mnohé schopnosti mladých cyklistov a vo veľa krajinách je to veľmi populárny šport. Tento rok sa MSR v dráhovej cyklistike konali v dňoch 5.-7.7.2023 na jedinej slovenskej cyklistickej dráhe v Prešove.

Naši pretekári plnili takmer do bodky pokyny trénerov a prejavilo sa to na neskutočnom množstve nazbieraných majstrovských titulov či ďalších medailí. Počas troch dní sa šlo 6 disciplín v 5-tich vekových kategóriách rozdelených medzi dievčatá a chlapcov (mladší žiaci, žiačky, starší žiaci, kadetky a kadeti avšak tímové stíhačky sa šli len pre 2 vekové kategórie). V hre tak bolo 27 medailových setov, dokopy teda 81 medailí. Naši pretekári a pretekárky si z nich domov odviezli 31 z čoho bolo 19 zlatých.

Mladší žiak Matej Galovič si vybojoval 6 titulov majstra SR (stíhačka, vylučovačka, tímova stíhačka, scratch, bodovačka aj omnium), čo znamená že vyhral všetky disciplíny. Jeho sestra žiačka Emma Galovičová získala 4 zlaté (vylučovačka, scratch, bodovačka, omnium) a 1x striebro zo stíhačky jednotlivcov. Ďalšia naša žiačka Alexandra Turčeková získala 3x bronz (vyluč., scratch, omnium). Starší žiaci Jakub Záchenský a Miroslav Družkovský počas pretekov občas spolupracovali, ale museli bojovať aj proti sebe. Majstrovské tituly si rovnomerne rozdelili – 3 Jakub (scratch, bodovačka a tímová stíhačka) a 3 Mirko (vyluč., omnium, t. stíhačka). Podobne to bolo aj so striebrom – 2 Jakub (stíhačka, omnium) a 2 Mirko (scratch, bodovačka). Bronz bral Jakub z vylučovačky a Mirko zo stíhačky. Z tímovej stíhačky žiakov získal titul aj Matej Firák.
U kadetov bol najúspešnejší Tadeáš Cesnek so 4 titulmi (t.stíh., scratch, bodov., omnium). Väčšiu medailovú zbierku má však Adam Hoferica – 2x zlato (vyluč., t. stíhačka), striebro (bodovačka), 3x bronz (stíhačka, scratch, omnium). Zlato z tímovej stíhačky kadetov majú aj Dávid Hulala a Lukáš Gardian.

Vo vložených pretekoch SP juniorov bol úspešnejší Oliver leškovský – druhý vo vylučovačke a tretí v scratchi.

Bohužiaľ v bodovačke v rámci majstrovského omnia spadol Lukáš Gardian a so zlomenou kľúčnou kosťou si trochu od bicykla oddýchne. Veríme, že len na krátku dobu a vráti sa tak úspešne ako po rovnakom jarnom zranení Miroslav Družkovský.

Výsledky v časti „na stiahnutie“

Odkaz do fotogalérie k pretekom