Majstrovstvá Slovenska 2023 v horskej cyklistike, XCE, XCC a XCO

Majstrovstvá SR MTB, ktoré sa tentokrát konali v termíne 21.-23.7. v Poráči sa išli na technicky náročných tratiach, čo ešte viac umocnil dážď najmä v sobotu. Mokré a šmykľavé trate zostali však aj na nedeľu.

V piatok sa ešte šprinty XCE jazdili za pekného počasia, ale tiež na náročnom okruhu. Počas kvalifikačných jázd sne sa bohužiaľ nevyhli tradičnému trhaniu reťazí. Postihlo to Dávida Hulalu aj Maťka Galoviča. Vo
vyraďovačkách zas Kubka Záchenského zastavila spadnutá reťaz. Terka Ciriaková vo svojej obľúbenej disciplíne ani raz nezaváhala a s prehľadom sa stala majsterkou SR v spoločnej kategórii žien a junioriek.
Taďo Cesnek získal striebro medzi kadetmi. V malom finále juniorov skončil tretí (celkovo 7.) Lukáš Panáček a tiež v malom finále starších žiakov Mirko Družkovský 4. (celkovo 8.). ďalší naši pretekári sa do finálových jázd nedostali.

Majsterka SR MTB XCE v kat. žien aj junioriek Terézia Ciriaková

V sobotu doobeda si ešte tiež za pekného počasia odjazdili majstráky na krátkom okruhu XCC starší pretekári. Terézia Ciriaková pridala v tejto disciplíne striebro a medzi juniormi získal bronzovú medailu Lukáš Panáček. Kadeti sa na stupne žiaľ nedostali. Poobede začalo pršať a pršalo až do večera. Mladí teda odjazdili svoje majstráky XCO vo veľmi ťažkých podmienkach. V mini nastupoval Niko Galovič ako favorit, lebo v tejto sezóne prehral len so zahraničnými pretekármi. Bohužiaľ ťažkú trať nezvládol a skončil „až“ štvrtý. Medzi ml. žiačkami pekne zajazdili naše dievčatá. Sofia Matiesková získala striebro a Natália Žitníková bronz. Mladší aj starší žiaci štartovali zo zadných pozícii a tak sa na stupne dostal
výborným záverom len Jakub Záchenský.

V nedeľu už bolo počasie podstatne lepšie. Mladí mali najskôr XCC a potom starší XCO. Trochu obschnutú trať využil na zisk bronzu v mini Niko Galovič. Naša ml. žiačka Sofia Matiesková išla v poslednom kole s náskokom na vedúcej pozícii, ale bohužiaľ spadla a takmer prišla aj o bronzovú medailu. Dostala sa pred ňu aj naša Natália Žitníková a získala tak striebro. Po štarte zo zadných pozícii u starších žiakov predviedol výbornú jazdu Jakub Záchenský a v krásnom špurte porazil aj „neporaziteľného“ Húsenicu z Topolčianok. Kubko sa tak stal majstrom SR v XCC. U kadetov sme sa v XCO opäť na stupne nedostali. Terka Ciriaková medzi juniorkami skompletizovala svoju medailovú zbierku o bronz. Bronzovú medailu získal aj v XCO náš junior Lukáš Panáček.

Galéria z pretekov

Výsledky