Opäť úspešná sezóna CyS – Akadémie Petra Sagana

S príchodom jesene nastal čas bilancovať tohtoročnú sezónu aj u nás v CyS – Akadémii Petra Sagana. Samozrejme nie všetko v sezóne vyšlo podľa našich predstáv, ale mladí žilinskí cyklisti opäť nesklamali a naplnili väčšinu očakávaní.

CyS – Akadémia Petra Sagana 2019

Po prípravných zimných aj jarných sústredeniach sme do pretekárskej sezóny naskočili už na prelome marca a apríla. Niektoré naše juniorky v reprezentačnom výbere odštartovali sezónu ešte o týždeň skôr pretekmi v Taliansku. Ihneď od začiatku sme na domácich podujatiach dokázali nazbierať niekoľko víťazstiev a to najmä v detských kategóriách.

Pri našich kadetkách a kadetoch sme sa už od začiatku sezóny zamerali na prípravu na Európsky mládežnícky olympijský festival (EYOF 2019), ktorý sa konal koncom júla v Baku. Medzi päť nominovaných pretekárov a pretekárok sa dostala až štvorica z CyS – Akadémie Petra Sagana. Medzi dievčatami nás reprezentovali Terézia Kurnická a Miriama Čišecká a medzi chlapcami Jakub Slivka a Martin Svrček. Práve posledný menovaný nám urobil veľkú radosť pretože získal na náročnom okruhu v cestných pretekoch bronzovú medailu.

Martin Svrček v reprezentačnom drese úplne vpravo s bronzovou medailou z EYOF v Baku

V Akadémii sa zameriavame aj na to aby naši najmladší pretekári prichádzali do stretu s konkurenciou v zahraničí a tak sme pravidelne cestovali aj na podujatia Českého pohára, kde sme sa tiež nestratili a niekoľko pretekov vo rôznych vekových kategóriach sa nám podarilo vyhrať. Pre našu mládež sme dostali pozvánku aj na medzinárodné etapové preteky v Belgicku, ktoré sa konali počas Tour de France a aj tu sme neboli len do počtu. V prvých etapách sme získali niekoľko cenných dresov a naši mladší žiaci dokázali napokon celkovo zvíťaziť v tímovej súťaži. Naša žiačka Terézia Ciriaková sa prebojovala do nominácie na mládežnícke majstrovstvá Európy v horskej cyklistike, ktoré sa konali v Taliansku a napokon vybojovala striebro v šprinte. V horskej cyklistike máme v mládežníckych kategóriach dvoch majstrov Slovenska. Víťazstvo vybojoval mladší žiak Tadeáš Cesnek a dokonca dvojnásobnou majsterkou je žiačka Terézia Ciriaková, ktorá vyhrala aj šprinty aj tradičné XCO. Majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike mládeže boli pre nás doslova žatvou titulov a medailí. Ciriaková s Kurnickou získali tituly aj v časovke aj v cestných pretekoch k čomu pridali ďalšie víťazstva aj Martin Svrček a Tadeáš Cesnek. Na konci augusta prekvapujúco medzi mladšími žiakmi získal titul v časovke do vrchu aj Dávid Hulala.

Mladší žiaci v Belgicku – najlepší tím

Naši juniori a juniorky  sa počas sezóny sústredili najmä na podujatia UCI Nations Cup a rôzne iné medzinárodné preteky, kde štartovali najčastejšie pod hlavičkou slovenskej reprezentácie. Svoje stabilné miesto tu medzi juniormi obhájil najmä Marek Gajdula. Medzi dievčatami akadémiu najčastejšie reprezentovala Radka Paulechová, ktorá kombinovala horskú cyklistiku s cestnou. Možno lepšie výsledky sa od nich očakávali na spoločnom slovenskom a českom šampionáte v cestnej cyklistike, ktorý sa konal koncom júna v Trnave. Tu pretekári akadémie vybojovali len dva bronzové cenné kovy, ktoré získali Radka Paulechová v časovke a Dávid Sikora v cestných pretekoch juniorov. Radka pridala ešte jeden bronz z cestných pretekov junioriek, ktoré boli preložené o týždeň neskôr a konali sa v českej Vidnave. Na konci septembra sa Marek Gajdula aj Radka Paulechová predstavili aj na Majstrovstvách sveta v anglickom Yorkshire, kde sa však nedarilo Marekovi, ktorý po páde preteky nedokončil, ale opäť pekné umiestnenie vybojovala Radka, keď obsadila 28. miesto.

Samozrejme tak ako v minulosti aj v tejto sezóne sme sa venovali aj horskej cyklistike, kde sme v mládežníckych kategóriach získali štyri tituly majstrov Slovenska. Víťazstvo v mladších žiakoch vybojoval Tadeáš Cesnek, v kategórii junioriek získala titul Radka Paulechová a dokonca dvojnásobnou majsterkou je žiačka Terézia Ciriaková, ktorá vyhrala šprinty aj tradičné XCO. Vďaka svojim úspechom sa Terézia prebojovala aj do nominácie na mládežnícke majstrovstvá Európy v horskej cyklistike, ktoré sa konali v Taliansku a napokon aj tu vybojovala striebro v šprinte. Juniorka Radka Paulechová obsadila na Majstrovstvách sveta v horskej cyklistike v Kanade pekné 21. miesto.

Tereza Ciriaková so striebrom z ME v šprinte

Rovnako sme sa CyS – Akadémii Petra Sagana aj napriek chýbajúcej cyklistickej dráhe v blízkom okolí venovali aj dráhovej cyklistike, kde sme opäť nadviazali na popredné priečky z minulosti. V kategórii kadetov a kadetiek najviac majstrovských titulov na dráhe získali Jakub Slivka a Juliana Benčová. Samozrejme takých tých čiastkových úspechov bolo opäť viac, ale vzhľadom na rozsah nášho článku nie je možné vymenovať všetko.

Keby sme chceli všetko zhrnúť v číslach tak dohromady počas sezóny 2019 získali pretekári CyS – Akadémie Petra Sagana na majstrovských podujatiach v cestnej, horskej a dráhovej cyklistike vo všetkých kategóriách  52 medailí, z toho 26 zlatých, 8 strieborných a 18 bronzových. V hodnotení klubov mládeže sme celkovo vyhrali Slovenský pohár 2019 v cestnej aj v horskej cyklistike.

CyS – Akadémia Petra Sagana touto cestou samozrejme ďakuje všetkým sponzorom, partnerom, spolupracovníkom a priateľom cyklistiky, bez ktorých by ani táto sezóna nemohla byť takou úspešnou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.